Residential

Architect:

Pattersons

Waiheke Island

New Zealand

A rock mass forms a bridge to exploit both the sea frontage and limited westerly light. Under this, the living area nestles into the escarpment contrasting an intimate living terrace to the north-east with a grotto-like western courtyard. Bedroom areas are grouped above as finely scaled louvred lookouts at the canopy level of the pohutukawas. The building uses local materiality to become intimately scaled to ‘belong’ in its setting.

A rock mass forms a bridge to exploit both the sea frontage and limited westerly light. Under this, the living area nestles into the escarpment contrasting an intimate living terrace to the north-east with a grotto-like western courtyard. Bedroom areas are grouped above as finely scaled louvred lookouts at the canopy level of the pohutukawas. The building uses local materiality to become intimately scaled to ‘belong’ in its setting.

With the proper lighting, a cozy ambiance is created.

Andrew Patterson